Haal je rijbewijs, voel je vrij en ga op pad
Als het gaat om afrijden is de ene leerling een koele kikker, de andere wordt spontaan misselijk en de meerderheid kent gelukkig gewoon gezonde spanning tijdens het rijexamen. Het maakt niet uit in welke categorie je valt, uiteindelijk is bij iedereen het behalen van je rijbewijs het doel. Om de spanning wat te laten afnemen, is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze dag. Wij nemen met je door wat een rijexamen precies inhoudt en wat er van je verwacht wordt tijdens het afrijden. Naast de rust die een goede voorbereiding met zich meebrengt, is het daarnaast ook belangrijk om je extra goed voor te bereiden op dit belangrijke moment.
Hoe gaat het afrijden in zijn werk?
Om je goed te kunnen voorbereiden is het allereerst belangrijk om te weten hoe het afrijden precies in zijn werk gaat. Een regulier praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Deze tijd wordt gebruikt voor het begingesprek, afrijden en eindgesprek. Dit lijkt misschien kort, maar examinatoren zien vrij snel of je de auto onder controle hebt en of je alle handelingen beheerst. Om te voorkomen dat je te laat komt voor je rijexamen wordt er geadviseerd om een kwartier van te voren aanwezig te zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet te laat komt voor je rijexamen en geeft je waarschijnlijk een extra stukje rust voor het afrijden. Samen met je instructeur ga je aan een tafel zitten wachten, totdat de examinator je roept. Aan tafel neem je samen met je instructeur en examinator algemene informatie door, laat je hier je identiteitsbewijs zien, lever je het zelfreflectie formulier in en wordt er gecontroleerd of je het theorie examen gehaald hebt.
Vervolgens is het tijd om naar buiten te gaan en worden je ogen getest. Dit doet de examinator door je bijvoorbeeld een kenteken op 25 meter afstand voor te laten lezen of iets van de bewegwijzering. Hierna zal de examinator je enkele vragen stellen ter voorbereiding aan de rit. Hij vraagt wellicht of je onder de motorkap wilt kijken en of je aan wilt geven waar de motorvloeistof zit en waar deze precies voor zorgt. Ook kan hij vragen stellen over het dashboard en de verschillende lampjes controleren.
Het echte afrijden kan beginnen
Nadat alles besproken, bevraagd en gecontroleerd is, kan het echte afrijden beginnen. Het kan zijn dat je direct de snelweg op gaat of juist eerst binnen de bebouwde kom gaat rijden. De volgorde van het afrijden maakt niets uit, het belangrijkste is dat de examinator kan zien dat je veilig en zelfstandig kan rijden en dat je daarnaast ook voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Tijdens het afrijden let de examinator onder andere op de volgende punten:
- Hoe goed je de auto beheerst. Laat je hem bijvoorbeeld niet te vaak afslaan?
- Je kijkgedrag. Kijk je goed in al je spiegels en over je schouders als je een bocht maakt of invoegt?
- Voorrang verlenen. Verleen je goed voorrang?
- Veilig inhalen. Kun je veilig inhalen? Bijvoorbeeld zonder andere weggebruikers af te snijden?
- In- en uitvoegen op de snelweg.
- Rijden op kruispunten en rotondes. Geef je goed richting aan, pas je je snelheid goed aan en kijk je goed om je heen?
- Bijzondere verrichtingen. Vaak hoef je maar twee of drie bijzondere verrichtingen uit te voeren tijdens je rijexamen. Afhankelijk natuurlijk ook of je je tussentijdse toets heb gedaan en gehaald. Tijdens de tussentijdse toets kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Let wel op dat deze vrijstelling alleen geldt voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je de volgende keer wel weer bijzondere verrichtingen uitvoeren tijdens het examen.
Nadat je klaar bent met het afrijden tijdens je rijexamen parkeer je de auto en ga je opnieuw naar binnen bij het CBR-examencentrum. Je krijgt hier meteen te horen of je wel of niet geslaagd bent. Daarnaast wordt ook eventuele feedback besproken en worden de punten opgenoemd waaraan je moet gaan werken wanneer je het examen niet gehaald hebt.
Rijexamen oefenen
Misschien zou je het liefst zo vaak mogelijk je rijexamen willen oefenen, zodat je alles zo goed mogelijk beheerst. Helaas is het niet mogelijk om dit in de dagen voor je rijexamen in de auto van je vader of moeder te doen. Wel bieden de rijlessen een beetje oefening aan het rijexamen. Tegen het einde aan beginnen je rijlessen steeds meer te lijken op een echt rijexamen. Je instructeur gaat namelijk steeds minder zeggen en helpen. Hierdoor zal je het net als tijdens je rijexamen steeds meer zelf moeten gaan doen. Je gaat dan dus zelfstandiger rijden en hebt uiteindelijk de hulp van de instructeur niet meer nodig. Tijdens je rijexamen geeft je examinator namelijk ook geen tips. Het enige wat de examinator mogelijk zal zeggen is waar je heen moet rijden, maar verder zal hij zich grotendeels stil houden. Wanneer je ervoor kiest om een tussentijdse toets af te leggen, heb je ook al een goede indruk van hoe het examen in zijn werk gaat.
Afrijden tips
Je hebt eigenlijk geen tips meer nodig voor het afrijden, want je kunt het gewoon. Je instructeur laat je namelijk niet afrijden wanneer hij denkt dat je hier nog niet klaar voor bent. Toch kunnen onderstaande tips handig zijn om even aan te denken:
- Bedenk van te voren of je je instructeur mee wil laten rijden tijdens het afrijden. Misschien dat het je gerust stelt wanneer hij of zij achter in de auto zit, maar het kan ook zijn dat je het juist fijn vindt als er maar één iemand in de auto zit tijdens je rijexamen.
- Vraag aan je instructeur of je voor het examen nog een rijles in kunt plannen. Door voor je rijexamen nog een rijles te hebben, zorg je ervoor dat je alvast gewend bent aan de auto.
- Probeer rustig te blijven. Als je het de eerste keer niet direct haalt, is er nog geen man over boord. Je kunt het rijexamen op een later moment gewoon opnieuw proberen dus dit is geen reden om je extra druk te maken tijdens je rijexamen.
- Onthoud dat je tijdens het afrijden niet perfect hoeft te rijden. Bijna niemand kan helemaal foutloos rijden, dit wordt dan ook niet van je verwacht. Als je een keer de motor af laat slaan is dat geen probleem, zorg er gewoon voor dat je de keer erna kunt laten zien dat je het wel kunt.
- Wanneer er bepaalde dingen zijn waar je meer moeite mee hebt, vraag dan aan je instructeur of je die nog extra kunt oefenen.
- Het kan voorkomen dat je tijdens het rijexamen ergens moet rijden waar je nog nooit gereden hebt. Wanneer je hier de situatie niet helemaal goed kunt overzien, zorg er dan voor dat je je snelheid aanpast en let goed op de bewegwijzering en situatie om je heen.
- Heb je last van heel veel zenuwen? Neem geen verdovende medicijnen in. Het kan natuurlijk zijn dat deze medicijnen tegen de zenuwen helpen, maar deze kunnen er juist ook voor zorgen dat je versuft raakt.
- Nog een leuke tip die niet helemaal bewezen is, maar wel leuk is. Eet van te voren een banaan. Het eten van een banaan zou zorgen voor een betere concentratie en alertheid.